• Info
  • Galleri
  • Tagger
  • Kalender
  • SAKPROSADAGENE 2017: Demokrati i krise

    Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden
       fredag, oktober 20th, 2017
       2:00 pm

SAKPROSADAGENE 2017: Demokrati i krise

Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden

Først Brexit. Så Trump. Deretter et fransk presidentvalg hvor Marine Le Pen får nest flest stemmer, kun slått av Emmanuel Macron fra det nyetablerte sentrumspartiet En marche! Det sosialdemokratiske partiet, PS, ligger med brukket rygg. Likesom søsterpartiet Pasok i Hellas, forbikjørt i venstre fil av protestpartiet Syriza, som gikk seirende ut av valget i 2015. Det høyreekstreme partiet Gyldent daggry ble tredje størst. Men det er ikke bare i Hellas, demokratiets krybbe, at ytre høyre er på fremmarsj. Hver femte svenske sier nå at de støtter Sverigedemokraterna. Selv lengst ut på skalaen er det bevegelse. 2017 var året da nynazister marsjerte i Göteborg og Kristiansand, og dannet flaggborg i Storgata i Lillehammer. Hva er det egentlig som skjer? Er vi på vei mot en ny mørk tid, med historiske paralleller til 30-tallet?

Vi ønsker velkommen til  en rekke sterke foredrag rundt årets tema – demokrati i krise. Velg selv om du vil være med hele dagen, gå på ett foredrag eller to, eller få med deg kveldens avsluttende panelsamtale

 

ARRANGØR: LITTERATURHUS LILLEHAMMER I SAMARBEID MED NORSK SAKPROSAFESTIVAL OG NANSENSKOLEN

20/10 14.00 – 20.45 

INNGANG 100 kr 

Billetten varer hele dagen
Kan kjøpes i døren, eller via GDbillett
Studenter og frivillige ved Norsk Litteraturfestival har gratis inngang

 

PROGRAM:

14.00-14.45

Magnus Marsdal – «Thrane. Den demokratiske frihetens pioner»

Det har blitt en allmenn oppfatning i kongeriket  Norge at  eliten som stod i spissen på Eidsvoll, også gikk i front for flertallets demokratiske frihet og allmenn stemmerett. Det er en oppfatning som  overser den første politiske massebevegelsen i norsk historie , og glemmer pionerene som måtte ofre så mye for den demokratiske friheten mange i dag tar for gitt. Historien om Marcus Thrane og Arbeiderbevegelsene som reiste kampen for stemmeretten midt på 1800-tallet, er også historien om hvordan den liberale  staten  slo brutalt ned på arbeidsfolkets krav om demokratisk frihet, i frihetens navn

15.00-15.45

Simen Ekern – «Folket, det er meg. Den europeiske høyrepopulismens vekst og fremtid»

Inspirert av Brexit-sjokket i Storbritannia og Donald Trumps seier i USA, samlet  Europas høyrepopulister seg  kort tid etter i Kolbenz i Tyskland.  Franske Marine Le Pen. Nederlandske Geert Wilders. Frauke Petry fra Tyskland. Italienske Matteo Salvini. Disse partilederne representerer Europas fremtid i følge dem selv, for de leder an i kampen mot EU, mot  innvandring, og for en ny patriotisme. Da Marine La Pen tapte presidentvalget i vår, konkluderte EU-parlamentets president med at populismens vekstsesong er over. Simen Ekern forklarer hvorfor det kan være for tidlig å puste lettet ut

17.00-17.45

Ellen Engelstad – «Syriza. Den greske våren og kampen om Europas sjel»

25. januar 2015 vant det venstreradikale partiet Syriza makten i Hellas. På bare fem år, hadde de gått fra å ha 9 til 149 representanter i parlamentet. Ellen Engelstad forteller historien om et lite parti som ble stort, store valgløfter som ble små, og en mann uten slips som fikk Europas politiske elite til å skjelve. Foredraget  går nærmere inn på det ytre høyres fremgang, og de sosialdemokratiske partienes kollaps, der det hele begynte etter finanskrisen i Hellas. Hvordan er situasjonen i dag? Er Hellas fortsatt en kanarifugl i gruven som varsler resten av Europas fremtid?

18.00-18.45

Gellert Tamas – «Det svenska hatet»

Hvordan kan hatefulle bevegelser få så mye påvirkningsmakt i den offentlige samtalen? Kjært barn har mange navn. Narrative nonfiction, literary journalism og fact-based journalism er bare noen eksempler på begreper vi kjenner på engelsk. Gellert Tamas  forteller hvordan han har tatt for seg noen av vår tids mest aktuelle spørsmål, om rasistiske seriemordere og militant islamisme, med en begrepsbruk som  kombinerer akademisk faktainnsamling og litterær utforming

19.00-20.45

Panelsamtale – demokrati i krise?

Dagens foredragsholdere møtes i en avsluttende panelsamtale, ledet av Joakim Hammerlin, forfatter og lektor ved Nansenskolen og ansvarlig for dagens program

Vel møtt!

 

 

 

Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening