• Info
  • Tagger
  • Kalender
  • Vinjekveld med Vesaas og Nordstoga

    Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden
       tirsdag, mars 6th, 2018
       7:00 pm

Vinjekveld med Vesaas og Nordstoga

Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden

I anledning Vinjeåret 2018 inviterer vi til en helaften med forfatter og Vinje-biograf Olav Vesaas og visesanger Aasmund Nordstoga.

På sin siste soloplate, Guten, har Nordstoga blåst nytt liv i noen av Aasmund Olavsson Vinjes beste dikt, og denne kvelden vil han synge og samtale med Olav Vesaas.

I år er det 200 år siden Aasmund Olavsson Vinje (1818-1870) ble født. Vinje levde i en brytningstid i en ung og uferdig nasjon, og selv var han “kløyvd som sitt eige tvisyn, ein frifant og samfunnsrefsar som vart tiljubla og utskjelt”.

Livsoppgaven hans, dannelsesprosjektet, var ved kunnskap og opplysning å løfte folket slik at det kunne hevde sin selvstendighet både nasjonalt og kulturelt. Hans helt enestående avis Dølen ble et verktøy i denne gjerning, og som skribent søkte han å være “djerv, norsk og endog litt rå” – for å fange leserne. Mange av Vinjes tekster oppleves stadig som friske og moderne – og det er god grunn til å feire denne tvisynte vismannen fra Plassen i fjellbygda Vinje.

*

Visesanger og gardbruker Aasmund Nordstoga har friska opp att gamle Vinje-viser med nye arrangement eller ny melodi, med god hjelp av nære musikkvenner, ikke minst broren Odd. Visene har gjerne ei god historie, eller ei god dose livsvisdom. Nordstoga og familien har også tatt over Plassen – fjellgården der Vinje vokste opp, og viderefører dermed arven etter forfatteren på flere vis.

Tidligere forlagssjef i Det Norske Samlaget, journalist og forfatter Olav Vesaas, ga høsten 2001 ut Ein tankens hærmann, biografien om Aasmund Olavsson Vinje, som regnes som et standardverk om en av de mest fascinerende skribentene i norsk historie. Vesaas går tett på denne motsetningsfylte mannen som – rett før han døde – skrev om seg selv at han kom til å gå ut av livet som en gåte.

ARRANGERT AV LITTERATURHUS LILLEHAMMER i samarbeid med Lillehammer Mållag. Arrangementet er støtta av Fritt ord.

Tirsdag 6. mars kl. 19.00

INNGANG 100 kr

Billetter kjøpes i døra eller via GD Billett.

Studenter betaler halv pris. Frivillige ved Norsk Litteraturfestival og elever ved Nansenskolen har fri adgang. Husk gyldig bevis.