• Info
  • Galleri
  • Tagger
  • Kalender
  • Verdens bokdag: Forsvinner leserne?

    Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden
       tirsdag, april 23rd, 2019
       7:00 pm

Verdens bokdag: Forsvinner leserne?

Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden

Verdens bokdag: Forsvinner leserne?

Tirsdag 23. april kl. 19.00

 

Mange av dagens unge leser ikke bøker, og skjønnlitteraturen fjernes fra læreplanen i skolen. Bør vi være bekymret for nedgang både i lesing blant unge voksne, og generelt i lesing og salg av skjønnlitteratur? Hvorfor trenger vi skjønnlitteraturen? Og hvordan vinne tilbake de unge leserne?

På Verdens bokdag inviterer vi et knippe entusiastiske lesere til samtale: Litteraturforsker og -formidler Tone Selboe, aktuell med boka Leselyst, forfatter Ingar Sletten Kolloen, som har fulgt utviklingen i bokbransjen tett, og leder i Foreningen !les, Silje Tretvoll, som arbeider for at litteraturen skal nå ut til flest mulig. Samtalen ledes av Marit Borkenhagen, festivalsjef i Norsk Litteraturfestival.

*

Lillehammer bibliotek kunne i 2017 vise til 20 % økning i antall utlån, og særlig blant de yngre barna ser vi en økning i lesing og lån av bøker. Det er svært gledelig. Men det er mye annet (les: smarttelefonen) som stjeler tiden idet barna når en viss alder, og det er allerede snakk om en «tapt generasjon lesere» blant unge mellom 16-24 år. Ifølge Medietilsynet har trenden vært klart nedadgående siden for de eldre ungdommene og unge voksne siden begynnelsen av 1990-tallet. I 1991 leste 28 % unge i alderen 16–24 år bøker på en gjennomsnittsdag. I 2017 var andelen sunket til 15 %. (Kilde: Bufdir – Barn og unges mediebruk.)

Hva betyr denne nedgangen i boklesing? Er leserne virkelig tapt? Og i så fall: Hvordan vinne dem tilbake til bøkene?

Ligger kanskje nøkkelen hos voksne, hos foreldre- og besteforeldregenerasjonen: Vil det ikke ha betydning om vi klarer å formidle leseglede, og fremmer en holdning til litteratur og lesning som noe selvfølgelig og vesentlig i våre liv? Og ja: Hvorfor trenger vi skjønnlitteraturen? Kan vi besvare dette spørsmålet uten å redusere litteraturen til en nyttefunksjon? Og ikke minst: Hvilke bøker gir panelet lesefryd – her er det duket for et uimotståelig tips eller to!

Se også Facebook-oppslag, og del gjerne!

Billetter kjøpes i døra samme dag eller på forhånd via GD Billett. Med GD Billett er du garantert sitteplass og slipper billettkø.

Alle studenter og skoleelever kommer gratis inn. Frivillige ved Norsk Litteraturfestival og Litteraturhus Lillehammer har også fri adgang. Husk gyldig bevis.

Arrangementet er støttet av Fritt ord.

Arrangør: Litteraturhus Lillehammer