• Info
  • Galleri
  • Tagger
  • Kalender
  • Debatt: Må vi slutte å fly?

    Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden
       tirsdag, mars 19th, 2019
       7:00 pm

Debatt: Må vi slutte å fly?

Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden

Må vi slutte å fly? – Om nordmenns reisevaner og det grønne skiftet

Må vi slutte å fly? – Spørsmålet er provoserende for mange, men stadig flere stiller spørsmål ved om det er bærekraftig å fly så mye som vi gjør.

I 2017 brukte nordmenn 180 milliarder kroner på reise – en økning på 12 prosent fra året før. Forbruket på reiser til utlandet gikk opp 11 prosent, viser tall fra SSB, og Transportøkonomisk institutt melder om at «Folk verdsetter flyreisene sine høyt». Men kan vi lukke øynene for klimaavtrykket vi setter når vi bestemmer oss for feriedestinasjon?

Hvilket klimaansvar har vi som enkeltpersoner, og hvilket ansvar hviler først og fremst på myndighetene, reiseselskapene og flyselskapene? Er økt flytrafikk villet politikk i oljenasjonen Norge? Hvordan arbeider bransjen med å omstille seg til «det grønne skiftet»? Og hva med oss, hvor villige er vi til å gi slipp på de flyreisene som ikke er strengt nødvendige? Eller maset om å kutte flyreisene rett og slett overdrevet? Bør vi nordmenn tvert imot reise mer ut i verden for å ikke bli oss selv nok?

 

I panelet sitter skribent og forfatter Bjørn Stærk (aktuell med boka Jakten på den grønne lykken), Anne Karin Sæther (forfatter av De beste intensjoner: Oljelandet i klimakampen), Kjell Overvåg fra Institutt for reiseliv, opplevelsesnæringer og markedsføring ved Høgskolen i Innlandet, og Per Arne Villadsen, direktør i reiseselskapet Berg-Hansen.

Samtaleleder er Martin Farstad Jenssen, som til daglig arbeider som faglærer i samfunnsfag, geografi og historie, ved Lillehammer VGS avdeling sør.

*

Leseriet kafé holder åpent i forkant og under arrangementet.

Gravdahl bokhandel selger bøkene til Stærk og Sæther, og forfatterne signerer gjerne.

Se Facebook-oppslag for oppdatert info, og del gjerne!

*

Inngang: 100 kr 

Billetter kjøpes i døra samme dag eller på forhånd via GD Billett. Med GD Billett er du garantert sitteplass og slipper billettkø.

Alle studenter og skoleelever kommer gratis inn. Frivillige ved Norsk Litteraturfestival og Litteraturhus Lillehammer har også fri adgang. Husk gyldig bevis.

 

Velkommen til ordskiftet!

Arrangementet er støttet av Fritt ord.

Arrangør: Litteraturhus Lillehammer