• Info
  • Galleri
  • Tagger
  • Kalender
  • Gudmund Moren: Okkupanter

    Hjem  /  Arrangement  /  Denne siden
       onsdag, mai 8th, 2019
       7:00 pm

Gudmund Moren: Okkupanter

Hjem  /  Arrangement  /  Denne siden

Velkommen til lansering av boka Okkupanter!

 

Den 8. mai utgir historiker Gudmund Moren Okkupanter, en annerledes bok om andre verdenskrig i Norge, som på unikt vis tar oss med på innsiden av den tyske krigserfaringen.

En høstdag i 2005 ble Gudmund Moren oppsøkt hjemme på Lillehammer av en venn fra Tyskland. Hun hadde med seg en eske med gamle papirer. Var det noe han kunne ha nytte av?

Esken inneholdt det personlige arkivet etter foreldrene Trudel og Georg Bauer: Hundrevis av brev, dokumenter og bilder fra et langt liv sammen. De to hadde møttes i Norge under krigen, og giftet seg mens Georg Bauer satt i krigsfangenskap på Akershus festning. Hun var selvstendig yrkeskvinne fra Berlin, som hadde dratt til Norge i 1941 for å jobbe som kontordame i det tyske Rikskommisariatet. Han var jurist og sivil embetsmann i den tyske sikkerhetstjenesten i Norge – men også SS-medlem, og overbevist nazist helt tilbake fra årene før Hitlers maktovertakelse i 1933.

På det meste befant det seg over 400 000 tyskere i Norge under andre verdenskrig. På tross av det enorme tyske nærværet i Norge er det skrevet lite om disse okkupantenes erfaringer. Særlig gjelder det gruppen som Trudel og Georg tilhørte: Sivile byråkrater og kontorister som var satt til å administrere den nye norske regionen i Det tredje riket. De så på seg selv som pliktoppfyllende tjenestemenn og -kvinner i det tyske statsapparatet. Samtidig var de med på å opprettholde et av de mest brutale regimene verdenshistorien har sett.

Okkupanter er en annerledes bok om andre verdenskrig i Norge, som på unikt vis tar oss med på innsiden av den tyske krigserfaringen. Samtidig er boken en utfordrende utforskning av skyld og ansvar, soning og forsoning. Hvordan opplevde Trudel og Georg selv nazistenes maktovertakelse, krigen og de dramatiske etterkrigsårene? Hva tenkte de om systemet de hadde vært del av – og om sin om egen rolle i det tredje rikets grusomheter? Og hva ville vi lesere gjort i dag, om vi sto i samme situasjon som dem?

Møt Gudmund Moren i samtale med litteraturhusets Cathrine Strøm.

Gudmund Moren, fra Oslo og Elverum, bosatt på Lillehammer siden 1978, og tilknyttet Høgskolen som historiker. Førsteamanuensis med faglig tyngdepunkt i mellomkrigstida, særlig knyttet til temaer som norsk arbeiderbevegelse og norsk og europeisk fascisme. Rektor ved Høgskolen fra 2000 til 2007.

Boksalg og signering.

Gratis inngang.

Arrangør: Litteraturhus Lillehammer