• Info
  • Galleri
  • Tagger
  • Kalender
  • Rosenes menn – Øyvind Berg og Dag Lyngar

    Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden
       tirsdag, september 10th, 2019
       7:00 pm

Rosenes menn – Øyvind Berg og Dag Lyngar

Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden

Når rosesesongen er på hell, og romansesongen er på sitt mest intense, inviterer vi Øyvind Berg til samtale med en av Norges ledende roseeksperter, Dag Lyngar fra Kapp på Toten. Vil virkelighetens rosedyrker kjenne seg igjen i romanens beskrivelser? Hva er det med roser som gjør at man kan bli så oppslukt? Hva er det viktig å vite hvis man vil bli en god rosedyrker selv?

 

«Langsomt, men plutselig skjer det: Verden har forandra seg. I lys av en ny rose blir alt annerledes. Det kommer en soloppgang i tilværelsen som aldri var der før.»

I Roseromanen av Øyvind Berg får vi ta del i denne lysende erfaringen hos hovedpersonen. Etter en traurig start på livet der han blir forvekslet som nyfødt og brått byttet tilbake til sin biologiske familie som femåring, unner man ham alle soloppganger han kan få.

Tilfeldighetene vil at han oppdager rosedyrkingens verden, og jo mer han får vite om alskens roser (det finnes 150 arter og mer enn tretti tusen forskjellige sorter!), desto mer ihuga blir ønsket om foredle fram sin egen, revolusjonerende rose.

*

Dikteren, dramatikeren og oversetteren Øyvind Berg, som i mange år bodde på Lillehammer og var kunstnerisk leder for Norsk litteraturfestival/Sigrid Undset-dagene – overrasket mange med å debutere som romanforfatter i år. Med en bok om roser. Roseromanen er en rørende og vilter dannelseshistorie, og byr i tillegg på engasjerende kunnskapsformidling.

Dag Lyngar er en av landets fremste roseeksperter, og har en stor rosehage på Kapp ved Mjøsa. Han reiser land og strand med sine foredrag og kurs, men har ikke holdt mange foredrag på Lillehammer, og gleder seg til å møte publikum her. Han har utgitt bøkene Rosene i hagen (2003) og 100 av våre beste roser (2012) som er kommet i flere opplag, og er utsolgt fra forlaget. Han er også rosefotograf, og vil vise et utvalg fotografier under arrangementet.

Forfatter og journalist Magnhild Bruheim vil lede samtalen med de to rosenes menn.

 

Inngang: 100 kr

Billetter kjøpes via GD Billett eller i døra.

Studenter, skoleelever og frivillige ved Norsk Litteraturfestival og Litteraturhus Lillehammer kommer gratis inn.

Leseriet kafé holder åpent i forkant av arrangementet.

Gravdahl bokhandel selger bøker.

Se også Facebook-oppslag og del gjerne ordet!