• Info
  • Galleri
  • Tagger
  • Kalender
  • Sakprosadagen 2019

    Hjem  /  Arrangement  /  Denne siden
       fredag, oktober 11th, 2019
       11:00 am

Sakprosadagen 2019

Hjem  /  Arrangement  /  Denne siden
Velkommen til årets Sakprosadag på Litteraturhus Lillehammer fredag 11. oktober 2019 fra kl. 10-17.

Temaet for årets Sakprosadag er ‘Krigens retorikk – propaganda og politikk i sakprosa og historieskriving’. Hvordan påvirker medier og propagandamaskiner hvordan vi forstår kriger og konflikter i dag, og hvordan har de påvirket historieskrivingen?

Arrangementet er gratis og åpent for alle, og studenter ved Nansenskolen og Høgskolen i Innlandet er spesielt invitert. Vel møtt!

ÅRETS DELTAKERE:

TORMOD HEIER
Verden virker mer utrygg nå. Relasjonene til vår store nabo i øst er blitt kjøligere og hos vår nærmeste allierte har Trump overtatt Det hvite hus. Men hvor mye skyldes Norges mer utsatte rolle
forsvarspolitiske veivalg vi selv har gjort gjennom det siste tiåret? Har verden blitt mer utrygg fordi vi selv fremstår som farligere?
Tormod Heier er oberstløytnant i Hæren og forsker ved Forsvarets høgskole, og har utgitt en rekke bøker om norsk og europeisk forsvars- og sikkerhetspolitikk. Heier ble i 2017 tildelt Norske PENs Ossietzkypris for fremragende innsats for ytringsfriheten.
Han er aktuell med boka Et farligere Norge? (Fagbokforlaget) Invitasjonen av Heier er gjort i samarbeid med Bestemødre for fred.

CECILIE HELLESTVEIT
Hva er lovlig selvforsvar etter FN-pakten? Når blir krigshandlinger terror? Jurist og konfliktforsker Cecilie Hellestveit vil fortelle om arbeidet med den nye boka ‘Krigens folkerett – Norge og vår tids kriger’. Hun vil også trekke på temaet i forhold til erfaringer fra ulike kriger som Syria, Irak og Israel/Palestina.

HEDDA LANGEMYR
Hedda Langemyr har lang fartstid som utenriks- og sikkerhetspolitisk kommentator. Hun har bakgrunn fra flere organisasjoner hvor hun har jobbet med internasjonal politikk, forsvarsspørsmål og ulike former for konflikthåndtering. De siste årene har hun spesialisert seg innenfor geopolitikk og stormaktsdynamikk i Nordområdene. Hun leder nå en fagplattform for utenriks- og sikkerhetspolitikk som heter UTSYN.

BJØRN WESTLIE
I krig er sannhet det første offeret. Slik var det også i Norge under andre verdenskrig. Både de tyske okkupantene og Nasjonal Samling (NS) tok kontroll over norske medier. I sin nye bok, Det norske jødehatet, kobler forfatter Bjørn Westlie denne propagandaen til tyskernes aksjoner mot de norske jødene, som kulminerte i deportasjonen i 1942. Kunne norske redaktører ha handlet annerledes i denne situasjonen og hvorfor ble det ikke tatt et oppgjør med denne kollaborasjonen etter krigen?
Bjørn Westlie er journalist, forfatter og historiker. Han fikk Brageprisen for Fars krig i 2008, og har skrevet flere bøker med tema fra andre verdenskrig, blant annet Fangene som forsvant (2015).

GUDMUND MOREN
Den 8. mai i år utga historiker Gudmund Moren ‘Okkupanter’, en annerledes bok om andre verdenskrig i Norge, som på unikt vis tar oss med på innsiden av den tyske krigserfaringen.
Gudmund Moren har som historiker særlig arbeidet med emner som norsk arbeiderbevegelse og norsk og europeisk fascisme i mellomkrigsårene, og har publisert flere arbeider med lokalhistorisk preg, der disse temaene står sentralt. Fra midten av 1990-tallet fikk han stadig større ansvar i ledelsen av Høgskolen i Lillehammer, blant annet som rektor fra 2000 til 2007.

Program med tidsskjema kommer. Lunsjpause fra kl. 13-14.
Med forbehold om endringer.

*
Arrangementet er gratis og åpent for alle, og studenter ved Nansenskolen og Høgskolen i Innlandet er spesielt invitert. Vel møtt!

Se også Facebook-oppslag for oppdatert info.

*

Joakim Hammerlin ved Nansenskolen er programansvarlig sammen med Cathrine Strøm ved Litteraturhus Lillehammer. 

Sakprosadagen er i 2019 også et samarbeid med Bestemødre for fred. Sakprosadagen støttet av Fritt ord og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO).