• Info
  • Galleri
  • Tagger
  • Kalender
  • Sakprosadagen: Bjørn Westlie – Det norske jødehatet

    Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden
       fredag, oktober 11th, 2019
       2:00 pm

Sakprosadagen: Bjørn Westlie – Det norske jødehatet

Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden

Sakprosadagen 2019

Bjørn Westlie: Det norske jødehatet. Propaganda og presse under okkupasjonen

I krig er sannhet det første offeret. Slik var det også i Norge under andre verdenskrig. Både de tyske okkupantene og Nasjonal Samling (NS) tok kontroll over norske medier. NS presset avisene til å trykke hatefulle og jødefiendtlige artikler fra partiets eget pressebyrå Norsk Artikkeltjeneste (NAT). I sin nye bok, Det norske jødehatet, kobler forfatter Bjørn Westlie denne propagandaen til tyskernes aksjoner mot de norske jødene, som kulminerte i deportasjonen i 1942. Kunne norske redaktører ha handlet annerledes i denne situasjonen og hvorfor ble det ikke tatt et oppgjør med denne kollaborasjonen etter krigen?

Vi er stolte over at publikum på Sakprosadagen er blant de aller første som får høre Bjørn Westlie snakke om sin nye bok, som kommer helt fersk fra trykkeriet samme dag.

Bjørn Westlie er norsk journalist, forfatter og historiker. Han har vært journalist i Klassekampen og Dagens Næringsliv, og undervist ved OsloMet. Han fikk Brageprisen for Fars krig i 2008, og har skrevet flere bøker med tema fra andre verdenskrig, blant annet Fangene som forsvant (2015).

 

*

Foredraget er del av årets Sakprosadag på Litteraturhus Lillehammer fredag 11. oktober 2019 fra kl. 10-17.

Temaet for årets Sakprosadag er ‘Krigens retorikk – propaganda og politikk i sakprosa og historieskriving’. Hvordan påvirker medier og propagandamaskiner hvordan vi forstår kriger og konflikter i dag, og hvordan har de påvirket historieskrivingen?

Arrangementet er gratis og åpent for alle, og studenter ved Nansenskolen og Høgskolen i Innlandet er spesielt invitert. Vel møtt!

Kl. 10.00-10.45: Tormod Heier: Et farligere Norge?                        

                                   Tormod Heier er oberstløytnant i Hæren, professor i statsvitenskap ved Forsvarets høgskole og aktuell med boka Et farligere Norge?

Kl. 11.00-11.45: Cecilie Hellestveit: Krigens folkerett – Norge og vår tids kriger

                                   Cecilie Hellestveit er jurist, konfliktforsker og forfatter. Aktuell i høst med boka Krigens folkerett – Norge og vår tids kriger.

Kl. 12.00-13.00: Konfliktforskning og propaganda  

Hvordan forholde seg til propaganda og politisk styring i forskning og formidling av krig og konflikter? Samtale mellom Tormod Heier, Cecilie Hellestveit, Hedda Langemyr, prosjektleder i UTSYN – Forum for utenriks og sikkerhet, ledet av Joakim Hammerlin.

Pause

Kl. 14.00-14.45: Bjørn Westlie: Det norske jødehatet: Propaganda og presse under okkupasjonen                                                            

                                   Bjørn Westlie er norsk journalist, historiker og prisbelønt forfatter.

Kl. 15.00-15.45: Gudmund Moren: Okkupanter                                     

                                   Gudmund Moren er historiker, forfatter og tidl. rektor ved Høgskolen.

Kl. 16.00-16.45: Propaganda, politikk og historieskriving.

Panelsamtale om propaganda, politikk og historieskriving med Bjørn Westlie og Gudmund Moren – ledet av filosof og sakprosaforfatter Joakim Hammerlin.

Med forbehold om endringer.

*
Arrangementet er gratis og åpent for alle, og studenter ved Nansenskolen og Høgskolen i Innlandet er spesielt invitert. Vel møtt!

Se også Facebook-oppslag for oppdatert info.

*

Joakim Hammerlin ved Nansenskolen er programansvarlig sammen med Cathrine Strøm ved Litteraturhus Lillehammer. 

Sakprosadagen støttet av Fritt ord, Gunnar Bjerkes kulturfond og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO).