• Info
  • Galleri
  • Tagger
  • Kalender
  • Sakprosadagen: Gudmund Moren – Okkupanter

    Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden
       fredag, oktober 11th, 2019
       3:00 pm

Sakprosadagen: Gudmund Moren – Okkupanter

Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden

Sakprosadagen 2019

Gudmund Moren: Okkupanter

Den 8. mai i år utga Gudmund Moren Okkupanter, en annerledes bok om andre verdenskrig i Norge, som på unikt vis tar oss med på innsiden av den tyske krigserfaringen. På det meste befant det seg nærmere 400 000 tyskere i Norge under andre verdenskrig.

På tross av det enorme tyske nærværet i Norge er det skrevet lite om disse okkupantenes erfaringer under og etter krigen. Hva gjør dette med vår historieforståelse? Boka utforsker også spørsmål nyttet til temaer som skyld, ansvar og soning. Hva tenkte de tyske byråkratene om systemet de hadde vært del av, og om sin egen rolle i Det tredje rikets grusomheter?

Gudmund Moren har som historiker særlig arbeidet med emner som norsk arbeiderbevegelse og norsk og europeisk fascisme i mellomkrigsårene, og har publisert flere arbeider med lokalhistorisk preg, der disse temaene står sentralt. Fra midten av 1990-tallet fikk han stadig større ansvar i ledelsen av Høgskolen i Lillehammer, blant annet som rektor fra 2000 til 2007.

*

Foredraget er del av årets Sakprosadag på Litteraturhus Lillehammer fredag 11. oktober 2019 fra kl. 10-17.

Temaet for årets Sakprosadag er ‘Krigens retorikk – propaganda og politikk i sakprosa og historieskriving’. Hvordan påvirker medier og propagandamaskiner hvordan vi forstår kriger og konflikter i dag, og hvordan har de påvirket historieskrivingen?

Arrangementet er gratis og åpent for alle, og studenter ved Nansenskolen og Høgskolen i Innlandet er spesielt invitert. Vel møtt!

Kl. 10.00-10.45: Tormod Heier: Et farligere Norge?                        

                                   Tormod Heier er oberstløytnant i Hæren, professor i statsvitenskap ved Forsvarets høgskole og aktuell med boka Et farligere Norge?

Kl. 11.00-11.45: Cecilie Hellestveit: Krigens folkerett – Norge og vår tids kriger

                                   Cecilie Hellestveit er jurist, konfliktforsker og forfatter. Aktuell i høst med boka Krigens folkerett – Norge og vår tids kriger.

Kl. 12.00-13.00: Konfliktforskning og propaganda  

Hvordan forholde seg til propaganda og politisk styring i forskning og formidling av krig og konflikter? Samtale mellom Tormod Heier, Cecilie Hellestveit, Hedda Langemyr, prosjektleder i UTSYN – Forum for utenriks og sikkerhet, ledet av Joakim Hammerlin.

Pause

Kl. 14.00-14.45: Bjørn Westlie: Det norske jødehatet: Propaganda og presse under okkupasjonen                                                            

                                   Bjørn Westlie er norsk journalist, historiker og prisbelønt forfatter.

Kl. 15.00-15.45: Gudmund Moren: Okkupanter                                     

                                   Gudmund Moren er historiker, forfatter og tidl. rektor ved Høgskolen.

Kl. 16.00-16.45: Propaganda, politikk og historieskriving.

Panelsamtale om propaganda, politikk og historieskriving med Bjørn Westlie og Gudmund Moren – ledet av filosof og sakprosaforfatter Joakim Hammerlin.

Med forbehold om endringer.

*
Arrangementet er gratis og åpent for alle, og studenter ved Nansenskolen og Høgskolen i Innlandet er spesielt invitert. Vel møtt!

Se også Facebook-oppslag for oppdatert info.

*

Joakim Hammerlin ved Nansenskolen er programansvarlig sammen med Cathrine Strøm ved Litteraturhus Lillehammer. 

Sakprosadagen støttet av Fritt ord, Gunnar Bjerkes kulturfond og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO).