• Info
  • Galleri
  • Tagger
  • Kalender
  • Sport stories: Langrenn, idrettskultur og taperskaller

    Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden
       onsdag, november 13th, 2019
       7:00 pm

Sport stories: Langrenn, idrettskultur og taperskaller

Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden

Langrenn, idrettskultur og taperskaller

Med Lena Andersson, Gudmund Skjeldal, Trond Hårberg og Gunnar F. Klinge

13.-15. november 2019 arrangeres første utgave av Sport stories Lillehammer – en kulturfestival med utgangspunkt i idrettens fortellinger.

ONSDAG 13. NOVEMBER kl. 19 møtes Lena Andersson og Gudmund Skjeldal (begge forfattere og tidligere skiløpere) på Litteraturhus Lillehammer for å diskutere skandinavisk langrennskultur og skisportens skjønnhet – men også verdien av å erfare nederlag. Har vi som samfunn blitt for opptatte av vinnere og vinnerkultur? Mister vi viktig innsikt når vi bare speider mot toppen av resultatlistene?

Gudmund Skjeldal er tidligere langrennsutøver og har tidligere skrevet bøker om sine erfaringer som taper i sporet, blant annet bøkene «Nestbest» og «Taparskalle». (Mer her: https://www.boktips.no/dokumen…/ti-tips-til-idrettsforeldre/)

På Litteraturhus Lillehammer møter han og Lena Andersson også toppidrettssjef ved NTG Lillehammer, Trond Hårberg, for å snakke om hvor karakterbyggende det kan være å få litt is i rubben innimellom. Kveldens ordstyrer: Gunnar F. Klinge, forfatter, idéhistoriker og seniorrådgiver ved Høgskolen i Innlandet.

Inngang: 100 kr

Billett via GD Billett eller i døra.

Gratis inngang for studenter og skoleelever.

Se også Facebook-oppslag og del gjerne!

Øvrig program Sport stories Lillehammer 2019:

TORSDAG 14. NOVEMBER på dagtid inviterer Norges Olympiske Museum – Norwegian Olympic Museum til en grundig diskusjon rundt kjønnsroller og ulik behandling i idretten – før og nå. Lillehammerseminaret “Kampen for å delta – kvinner i idretten” tar utgangspunkt i museets egen utstilling «Kampen for å delta – Kvinner i idretten», og blant foredragsholderne finner vi Gerd Stolsmo («fotballmamma» og mor til Ada Hegerberg), tidligere håndballspiller Gro Hammerseng-Edin og tidligere langrennsløper Anita Moen. Seminaret arrangeres av Norges Olympiske Museum.

På Litteraturhus Lillehammer samme kveld presenterer forsker og forfatter Hans-Jørgen Wallin Weihe boka «Doping – Avhengighet, forfengelighet og ytelse». Boka belyser doping i ulike miljøer og områder av samfunnet, herunder innen idretten og i kroppsbyggermiljøer og i arbeidslivet – også blant sportsjournalister, får man anta? (https://www.cappelendamm.no/_doping-9788202586973)

Torsdag kveld avsluttes med en debatt om den viktigste av alle verdens uviktige ting, nemlig fotball. Ekspertkommentator Mina Finstad Berg har på kort tid bygget seg opp som en av TV2s store profiler, og torsdag kveld møter hun OL-gullmedaljevinner Anita Rapp og kulturgründer Magnus Beite til samtale med Kultursjef Olav Brostrup Müller om sporten de elsker. Og dette skjer altså i en by der toppfotballen for lengst har avgått ved døden. Finnes det håp for lokalsamfunnet likevel?

Kvelden avsluttes i både fotballen og dopets tegn, med visning av Asif Kapadias kritikerroste dokumentar «Diego Maradona» (2019) på Lillehammer kino.

FREDAG 15. NOVEMBER legger Lillehammers kultursjef Olav Brostrup Müller opp til en smash når han presenterer Gudmund Skjeldals dokumentarbok om verdens kanskje mest tradisjonsrike idrettsarrangement, «Wimbledon – der graset er grønast» (2017). Arrangementet foregår på Lillehammer bibliotek. Ta med egen racket.

Fredag kveld inviterer Litteraturhus Lillehammer til en kveld i hoppsportens tegn, når OL-vinner Robert Johansson møter forfatter og tidligere hopp-talent Thorvald Steen, samt Noriaki Kasai-tilbeder og poet Endre Ruset til samtale en uke før World cup-start med nedslagspunkt laaaangt nedi bakken.

Kvelden avsluttes med visning av høstens kanskje vakreste spillefilm om bilsport, «Ford vs. Ferrari» med Matt Damon og Christian Bale i sentrale roller. Det skjer på Lillehammer kino.

Sett av 13.-15. november, så ses vi!