• Info
  • Galleri
  • Tagger
  • Kalender
  • Sport stories: Det store svevet

    Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden
       fredag, november 15th, 2019
       7:30 pm

Sport stories: Det store svevet

Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden

13.-15. november arrangeres første utgave av Sport stories Lillehammer – en kulturfestival med utgangspunkt i idrettens fortellinger.

FREDAG 15. NOVEMBER kl. 19.30 inviterer Litteraturhus Lillehammer til en kveld i hoppsportens tegn.

Med hoppsesongen for døren står Robert Johansson som den kanskje største favoritten på herresiden hos verdens beste idrettslandslag. Hoppsportens største stjerne på kvinnesiden er Maren Lundby. Begge hopplandslag går inn mot ny sesong med luft under vingene.

Møt Robert Johansson til samtale om årets sesong og om den magiske hoppsporten, sammen med tidligere skihopper og forfatter av internasjonalt snitt Thorvald Steen. Samtaleleder er Noriaki Kasai-tilbeder og poet Endre Ruset. En engasjert time der vi beveger oss inn i hoppsportens hjerte!

Inngang: 100 kr

Billett via GD Billett eller i døra.

Se også Facebook-event, og spre gjerne ordet!

Øvrig program Sport stories Lillehammer 2019:

ONSDAG 13. NOVEMBER kl. 19 møtes Lena Andersson og Gudmund Skjeldal (begge forfattere og tidligere skiløpere) på Litteraturhus Lillehammer for å diskutere skandinavisk langrennskultur og skisportens skjønnhet – men også verdien av å erfare nederlag. Har vi som samfunn blitt for opptatte av vinnere og vinnerkultur? Mister vi viktig innsikt når vi bare speider mot toppen av resultatlistene?

Gudmund Skjeldal er tidligere langrennsutøver og har tidligere skrevet bøker om sine erfaringer som taper i sporet, blant annet bøkene «Nestbest» og «Taparskalle». (Mer her: https://www.boktips.no/dokumen…/ti-tips-til-idrettsforeldre/)

På Litteraturhus Lillehammer møter han og Lena Andersson også toppidrettssjef ved NTG Lillehammer, Trond Hårberg, for å snakke om hvor karakterbyggende det kan være å få litt is i rubben innimellom. Kveldens ordstyrer: Gunnar F. Klinge

*

TORSDAG 14. NOVEMBER på dagtid inviterer Norges Olympiske Museum – Norwegian Olympic Museum til en grundig diskusjon rundt kjønnsroller og ulik behandling i idretten – før og nå. Lillehammerseminaret “Kampen for å delta – kvinner i idretten” tar utgangspunkt i museets egen utstilling «Kampen for å delta – Kvinner i idretten», og blant foredragsholderne finner vi Gerd Stolsmo («fotballmamma» og mor til Ada Hegerberg), tidligere håndballspiller Gro Hammerseng-Edin og tidligere langrennsløper Anita Moen. Seminaret arrangeres av Norges Olympiske Museum.

*

TORSDAG 14. NOVEMBER – Litteraturhus Lillehammer

Kl. 18.00: Presentasjon ved forsker og forfatter Hans-Jørgen Wallin Weihe boka «Doping – Avhengighet, forfengelighet og ytelse». Boka belyser doping i ulike miljøer og områder av samfunnet, herunder innen idretten og i kroppsbyggermiljøer og i arbeidslivet – også blant sportsjournalister, får man anta? (https://www.cappelendamm.no/_doping-9788202586973)

Kl. 19.30: Debatt om den viktigste av alle verdens uviktige ting, nemlig fotball. Ekspertkommentator Mina Finstad Berg har på kort tid bygget seg opp som en av TV2s store profiler, og torsdag kveld møter hun OL-gullmedaljevinner Anita Rapp og kulturgründer Magnus Beite til samtale med Kultursjef Olav Brostrup Müller om sporten de elsker. Og dette skjer altså i en by der toppfotballen for lengst har avgått ved døden. Finnes det håp for lokalsamfunnet likevel?

TORSDAG 14. NOVEMBER – Lillehammer kino

Kl. 21.00 – Lillehammer kino: Kvelden avsluttes i både fotballen og dopets tegn, med visning av Asif Kapadias kritikerroste dokumentar «Diego Maradona» (2019) på Lillehammer kino.

*

FREDAG 15. NOVEMBER kl. 12 legger Lillehammers kultursjef Olav Brostrup Müller opp til en smash når han presenterer Gudmund Skjeldals dokumentarbok om verdens kanskje mest tradisjonsrike idrettsarrangement, «Wimbledon – der graset er grønast» (2017). Arrangementet foregår på Lillehammer bibliotek. Ta med egen racket.

 

FREDAG 15. NOVEMBER kl. 21.30 – Lillehammer kino

Kvelden avsluttes med visning av høstens kanskje vakreste spillefilm om bilsport, «Ford vs. Ferrari» med Matt Damon og Christian Bale i sentrale roller. Det skjer på Lillehammer kino.

Sett av 13.-15. november, så ses vi!