• Info
  • Galleri
  • Tagger
  • Kalender
  • Grenseløse nobelprisvinnere

    Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden
       torsdag, november 28th, 2019
       7:00 pm

Grenseløse nobelprisvinnere

Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden

Velkommen til årets nobelforedrag!

Grenseløse nobelprisvinnere


Det gikk et sus gjennom Børssalen i Stockholm den 10. oktober da Svenska Akademien tilkjennegjorde hvem som ble tildelt Nobelprisen i litteratur for 2018 og 2019.

De fleste i salen mente at Akademien, ved å sette den radikale og opposisjonelle kvinnlige forfatteren Olga Tokarczuk fra Polen opp mot den mannlige, antatte reaksjonære, østerrikske forfatteren Peter Handke, balanserte tildelingene. Men så enkelt er det ikke. Da Olga Tocarczuk fikk vite hvem den andre pristakeren var ble hun overlykkelig. Mye forener de to store, europeiske forfatterene.

 

Olga Tocarczuk er født i Sulechow, i den vestre delen av Polen, hvor grensen har blitt trukket opp på nytt etter hver større europeiske konflikt. I perioder har Sulechow vært tysk, i perioder polsk. Hennes litteratur handler i stor grad om grenseoppløsning, multikulturelle samfunn og mennesker som forsøker å forene ulike kulturer.

Peter Handke har røtter i Slovenia, et land som også har hatt flytende grenser. Han er en grenseoverskridende antinasjonalist, med utgivelser som handler om periferien – om å befinne seg i utkanten. Handkes verk er fylt av en sterk vilje til å utforske, av et ønske om å skrive verden på nytt – samtidig som det finnes en påtakelig nostalgi og et forsøk på å bearbeide sin bakgrunn.

 

Yukiko Duke er svensk oversetter og journalist. I tillegg til å være Murakamis svenske oversetter, har hun vært redaktør i magasinet Vi läser og kunstnerisk leder for Stockholm literature. Samme dag som Nobelprisen i litteratur ble bekjentgjort ledet hun en samtale med flere av Akademiens medlemmer om årets vinnere. Hun kommer til Lillehammer for å holde et introduserende foredrag om vinnerne av Nobelprisen for 2018 og 2019, Olga Tocarczuk og Peter Handke.

Billettprisene er kr 100 for SUS-medlemmer og 150 for andre.

Billetter kjøpes via GD Billett eller i døra fra kl. 18.30.

Se også Facebook-oppslag, og del gjerne!

 

Arrangør: Sigrid Undset-Selskapet i samarbeid med Litteraturhus Lillehammer