• Info
  • Galleri
  • Tagger
  • Kalender
  • Terje Vigen – en konsertforestilling

    Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden
       fredag, januar 24th, 2020
       6:00 pm

Terje Vigen – en konsertforestilling

Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden

Terje Vigen – en konsertforestilling

Tekst: Henrik Ibsen

Musikk: Nils Johan Ødegaard

Fremføres av lærere ved Lillehammer kulturskole.

Litteraturhus Lillehammer, fredag 24. januar 2020 kl. 18.00

Inngang: 100 kr (GD Billett eller i døra fra kl. 17.15)

Terje Vigen er et episk dikt som Henrik Ibsen skrev i 1862. Et episk dikt betyr at diktet forteller en historie. Historien handler om sjømannen og losen Terje fra han var barn til han dør i 70-årsalderen.

Handlingen finner sted på sørlandskysten ved Grimstad rundt 1810. På den tiden herjet Napoleonskrigene i Europa. Danmark-Norge havnet på fransk side i konflikten mellom England og Frankrike.

England lagde en blokade som hindret skipsfart og handel, og også norskekysten ble voktet av Engelske militærfartøyer. I tillegg var det uår i Norge, på grunn av feilslåtte avlinger. Det ble sult og nød i landet, og mange havnet i en desperat situasjon. Terje Vigen bestemmer seg for å trosse blokaden og tar sjansen på å ro over havet til Fladstrand (dagens Fredrikshavn) i Danmark, for å kjøpe korn for å berge sin lille familie. Men på hjemveien blir båten hans oppdaget og Terje blir tatt til fange av en engelsk offiser. Terje lykkes altså ikke i å redde familien sin, og de dør av sult mens han sitter i fengsel.

Historien fortsetter etter freden i 1814 når Terje løslates og kommer tilbake til Norge. Han blir godkjent og utnevnt som los ytterst i havgapet. En uværsdag møter han den engelske offiseren igjen. Men nå er maktforhold og rollene byttet om …

*

Så, hvorfor ønsker vi å formidle historien om Terje Vigen? Er dette diktet aktuelt i dag?

Ja, vi synes det. I dag er det fortsatt land som bygger blokader og murer, og det fins mange mennesker som lever under tilstander som kan minne om dem vi hadde her i Norge for 200 år siden. Noen havner i en desperat situasjon og våger å ta sjanser ved å bestige murer eller krysse hav i åpen båt for å berge sin egen og sin families tilværelse. Noen lykkes på sin vei, andre lykkes ikke …

Terje Vigen handler også om hevnlyst og tilgivelse. I den tiden vi lever i, er det kanskje ikke farlig å bli minnet på at det å redde et annet menneske, kan føles like stort som å redde seg selv og sitt eget …

*

Eline Holbø Wendelbo foto_Cecilie Owren

Ensemblet:

Eline Holbø Wendelbo – deklamasjon

Iva Thorarinsdottir – sang

Mina Omestad Aurlund – horn

Dimitre Jelev – slagverk

Sjur Magnus – piano

Anne Mette Mauseth – klarinett

Bjørnar Nilsen – baryton

Claudia Cox – fiolin

Eivind Nåvik – fiolin

Kristina Renolen – cello

Tor Selmer – fagott

Maren Mørck – saksofon

Sigurd Tingstad – trekkspill

Nils Johan Ødegaard – bassgitar

 

Se også Facebook-oppslag, og del gjerne ordet.

Velkommen!

 

Arrangører: Lillehammer kulturskole, Lillehammer bibliotek og Litteraturhus Lillehammer.