• Info
  • Galleri
  • Tagger
  • Kalender
  • Woman Scream 2020

    Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden
       tirsdag, mars 3rd, 2020
       6:00 pm

Woman Scream 2020

Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden

Velkommen til Woman Scream 2020

Litteraturhus Lillehammer – tirsdag 3. mars kl. 18.00-20.30

Woman Scream er en festival og et internasjonalt nettverk av arrangementer, og i år arrangeres Woman Scream for tiende gang internasjonalt – og tredje gang i Norge. Denne verdensomspennende festivalen setter fokus på ytringsfrihet spesielt for kvinner.

I år handler Woman Scream om barn som på ulike måter er ofre for voksnes vold. Hvor er stemmene som snakker barn og unges sak? Hvordan kommer barnas stemmer til uttrykk i skjønnlitteraturen i 2020? Kan litteraturen bidra til å styrke de utsatte og sårbare, og endre noe ved oss som leser den?

Velkomst ved Marit Borkenhagen og Anne-Thea Haavind (Norsk Litteraturfestival) og åpningstale ved Victoria Bø (Den norske Forfatterforeningen) ønsker velkommen

I.

Korte opplesninger ved Linda Gabrielsen, Maria Kjos Fonn, Magnhild Bruheim og Åse Ombustvedt.

II.

Maria Kjos Fonn og Åse Ombustvedt i samtale med Magnhild Bruheim om bøkene de har skrevet, som på ulike måter beskriver barn og unges forsvarsstrategier i møte med omsorgssvikt og voksnes vold.

Maria Kjos Fonn er forfatter og samfunnsdebattant, og utga i 2018 sin andre bok, Kinderwhore, som ble nominert til en rekke priser for sin knallsterke beskrivelse av Charlottes oppvekst. I tillegg bidro hun samme år i antologiene Ulyd (red: Hedda Lingaas Fossum) og Det skjer nå (red: Helena Brodtkorb). Åse Ombustvedt utga i fjor sin tredje bok, Når er jeg gammel nok til å skyte faren min? – en diktbok for ungdom om hvordan fysisk og psykisk mishandling påvirker et ungt sinn. Magnhild Bruheim er forfatter av en rekke bøker for unge og voksne, senest Avlyst på grunn av sorg.

III.

Linda Gabrielsen og Marie Haavik i samtale med Hallfrid Velure om «å elske et barn som omgivelsene forventer at skal bli fjernet før det blir født. Og om hvordan en mors kjærlighet til barnet sitt blir utfordret når hun ser det gjennom andres blikk; legenes, medmennesker og lovverket.» Linda Gabrielsen har skrevet om dette i sin nye roman Entré. Marie Haavik ga i 2016 ut boka En som er god. Å få et barn med Downs syndrom. Hallfrid Velure er teaterviter og spesialrådgiver i Kulturdepartementet.

 

*

 

Leseriet kafé holder åpent i forkant og under arrangementet.

Gravdahl bokhandel selger bøker og forfatterne signerer gjerne.

Se også Facebook-oppslag, og del gjerne!

*

Inngang: 100 kr 

Billetter kjøpes i døra samme dag eller på forhånd via GD Billett. Med GD Billett er du garantert sitteplass og slipper billettkø.

Alle studenter og skoleelever kommer gratis inn. Frivillige ved Norsk Litteraturfestival og Litteraturhus Lillehammer har også fri adgang. Husk gyldig bevis.

*

Hva er Woman Scream?

En verdensomspennede litteraturfestival som har vokst fram som en grasrotbevegelse initiert av forfatteren, lyrikeren, menneskerettighetsaktivisten og kvinnesakforkjemperen Jael Uribe fra Den Dominikanske Republikk. Uribe fikk Forfatterforeningens Ytringfrihetspris i 2016.

Woman Scream er en festival som går av stabelen i mars hvert år, hvor poesi og andre kunstneriske virkemidler bidrar til å skape bevissthet om kvinners situasjon i ulike deler av verden. Festivalen gir kjente og ukjente kvinnelige forfattere mulighet til å nå ut til et internasjonalt publikum, og har fokus på å løse kvinners problemer med ikkevoldelige midler.

Den første festivalen fant sted i mars 2011, med deltakere fra 17 land. I januar samme år ble aktivisten og poeten Susana Chavez drept i Mexico fordi hun snakket for kvinners rettigheter i byen Juarez. Festivalen tok da en ny retning og ble en grunn til å lage en bevissthetsplattform for å motivere poeter over hele verden. Siden oppstarten har festivalen vært arrangert i mer enn 70 land og med mer enn 800 arrangementer.

Arrangører: Den norske forfatterforening, Norsk litteraturfestival og Litteraturhus Lillehammer