• Info
  • Galleri
  • Tagger
  • Kalender
  • AVLYST: Krigen, litteraturen og Æresretten 

    Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden
       torsdag, april 2nd, 2020
       7:00 pm

AVLYST: Krigen, litteraturen og Æresretten 

Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden

Arrangementet er utsatt inntil videre.

*

Krigen, litteraturen og Æresretten

I boka På æren løs har Tore Rem, Espen Søbye og Kjartan Fløgstad undersøkt bakgrunnen for Æresrettens dom: Hvilken rolle spilte litteraturen i Norge under krigen? Hvordan preget den nazistiske kulturpolitikken det litterære feltet? Fantes det en nøytral litteratur? Og hvordan framstår prosessen i Æresretten i lys av etterkrigsoppgjøret ellers?

På æren løs er en viktig kartlegging av en avgjørende, men lite kjent del av norsk litteraturhistorie – og en utforsking av litteraturens politiske rolle, både under diktaturet og i det demokratiske samfunnet. Boka har allerede mottatt gode anmeldelser, og ikke uventet, skapt debatt.

Torsdag 2. april kommer Tore Rem og Espen Søbye til Lillehammer for å snakke om boka På æren løs.

F.v:: Espen Søbye, Foto: Finn Ståle Felberg // Tore Rem, Foto: Fredrik Arff

Espen Søbye (f. 1954) er forfatter, kritiker og arbeider dessuten i Statistisk sentralbyrå. Han debuterte som forfatter i 1992 med Ingen vei hjem. Arthur Omre, en biografi og har siden utgitt en rekke biografier og sakprosabøker, blant annet Folkemengdens bevegelse. Norges befolkning 1735–2014. En tabellstudie, som utkom i forbindelse med 200-årsjubileet for Grunnloven i 2014 og ble til i samarbeid med Statistisk sentralbyrå. Espen Søbye er kåret til Årets litteraturkritiker og har mottatt Olav Dalgards kritikarpris for sin sakprosakritikk. Kathe, alltid vært i Norge ble i 2018 kåret til en av de ti beste skandinaviske sakprosabøkene utgitt på 2000-tallet. Juryen besto av ni fremstående kritikere, forfattere og forskere, og kåringen var et samarbeid mellom Morgenbladet, Norsk Litteraturfestival, Aftonbladet, Weekendavisen og Broen.xyz. Kilde: Forlaget Oktober.

Tore Rem (f. 1967) er forfatter av en rekke sakprosabøker, og er særlig kjent for sine kritikerroste biografier. Første bind av hans store biografi om Jens Bjørneboe, Sin egen herre, som tar for seg årene 1920-59, kom ut i 2009, og året etter fulgte Født til frihet, som omhandler perioden 1959-76. For Knut Hamsun. Reisen til Hitler vant han Kritikerprisen for beste norske sakprosabok for voksne i 2014. Boka gjorde også at han ble nominert til Språkprisen i 2016. Rems neste store norske sakprosaprosjekt er en tobindsbiografi om kong Olav V. Bibliografi og mer om Tore Rem

 

Arrangementet er støttet av Fritt ord.