• Info
  • Tagger
  • Kalender
  • Kvinnedagen: Samboerjuss / #metoo / afghansk lyrikk

    Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden
       torsdag, mars 8th, 2018
       5:00 pm

Kvinnedagen: Samboerjuss / #metoo / afghansk lyrikk

Hjem  /  Arkiv  /  Denne siden

I anledning kvinnedagen 8. mars er Litteraturhus Lillehammer del av en arrangementsløype gjennom byen. Her hos oss kan du først høre to foredrag i samarbeid med LYKK – Lillehammer Yrkeskvinners Klubb – kl. 17.00-18.00. Gratis inngang.

Advokat Marianne Wiken og Tone Ljoså driver Advokatene Wiken & Ljoså i Storgata ved Sigrid Undsets plass på Lillehammer. Advokatene ser at mange samboere blir overrasket over hvem som juridisk sett eier hva etter et samlivsbrudd. Advokat Marianne Wiken vil i anledning 8. mars holde foredrag på Litteraturhuset om dette. Hun anbefaler alle samboere å tenke igjennom økonomiske spørsmål og skrive samboeravtale for å bidra til en fordeling av utgifter og eierskap som oppleves rettferdig, og at den økonomiske situasjonen blir mer forutsigbar ved et eventuelt samlivsbrudd.

Advokat Tone Ljoså vil deretter gjennomgå regler og normer innen strafferett, arbeidsrett og tillitsverv i lys av #metoo-debatten.

Etter foredragene, ca kl. 18, vil det bli presentasjon av den afghanske diktformen landey: Om kvinnedikt og ytringsfrihet. Diktopplesning på pashto og norsk, ved Amund Bjørsnøs og Sara Biabani. Gratis inngang.

Landey—afghanske kvinnedikt

«Landey» er en svært utbredt afghansk diktform hvor kvinner alltid har hovedrollen og ofte selv er forfattere. Diktene er svært korte, har alltid to verselinjer med henholdsvis 9 og 13 stavelser, og kan minne om japanske haiku-dikt både i sin knappe form og i sitt fyndige uttrykk. Landey-dikt handler like gjerne om hverdagsliv som om storpolitikk, og har lenge vært en av de få arenaer hvor afghanske kvinner kan uttrykke sine følelser og tanker relativt fritt.

Norsk filologisk institutt arbeider med et forskningsprosjekt som springer ut av Nasjonalbibliotekets Morgenstierne-samling, altså de etterlatte papirer fra den berømte norske språkforskeren og Afghanistan-kjenneren Georg Morgenstierne (1892–1978).

En del av samlingen består av slike “kvinnedikt” som Morgenstierne samlet i løpet av sine reiser til Afghanistan fra 1920-tallet. Norsk filologisk institutt vil utgi og oversette disse, samt innsamle nyere tilsvarende dikt fra bl.a. afghanske kvinner i Norge i dag.

Arr.: Norsk filologisk institutt. Les mer på Facebook-siden eller nettsiden www.philology.no

 

Leseriet bibliotekkafé holder åpent og byr på husets suppe med brød, hjemmelagde kaker, kaffe, te, juice og farris.

Velkommen! 

*

Arrangementsløype, Lillehammer 8. mars 2018:

1215 til 1430 Nansenskolen
Tre foredrag
Janeke Meyer Utne: Kitty, ingen pusekatt?
Elisabeth Aasen: Fra antikkens Lucretia til våre dagers #metoo. Har vi stadig bruk for 8.mars?
Nina E.Braathen Hjordal: Utvikling av kvinners rettigheter i forhold til straffelovgivningen.

1530 til 1630 Cafe Stift, Kulturhuset Banken
Appeller! Mat med kvinnerabatt
Appeller ved Turid Thomassen (Rødt), Janne Aasebø Johnsen, m.fl.

1700 til 1800 Litteraturhus Lillehammer
To foredrag i samarbeid med Lillehammer Yrkeskvinners Klubb LYKK
Advokat Marianne Wiken – Samboerfeller og samboeravtaler.
Advokat Tone Ljoså – #metoo i strafferett, arbeidsrett og tillitsverv.

1800 til 1820 Litteraturhus Lillehammer
Landey: Afghanske kvinnedikt og ytringsfrihet. Presentasjon av diktformen landey, og diktopplesning på pashto og norsk. Medvirkende: Amund Bjørsnøs og Sara Biabani. Arr.: Norsk filologisk institutt Les mer: philology.no/landey

1900 til 2000 Kulturhuset Banken                                                                                                                       Teater Leven viser “Århundrets kjærlighetssaga” i Kulturhuset Banken. Kr. 250

20.30 På scenen – Storgata 31.
Kvinners kreative uttrykk – utstilling og møteplass.

Gratis arrangement, med unntak av forestillingen, som koster kr. 250,-

Meld deg gjerne på Facebook-eventet og spre ordet!